KABAK GÜLÜ KURUSU YEMEĞİ /GÜL PILAVI
Allah razı olsun anneciğim memlekette kabak gülü kurutmuş getirilmiş banada pişirmek düşer değil mi?Köylü olmasam da köy yemeklerini veYöresel yemekleri çok değer veririm ve zaman zaman her yörenin yemeklerini araştırır ve evimde pişirerek aileme sunarım.Özellikle de kendi göreme ait Kırşehir Ankara yemeklerini çok seviyorum çünkü bizim yörede ağırlıklı yoğurt lu yemekler meşhurdur özellikle de bulgur ve yeşilik kullanılır.
Gül kurusu mu anneciğim bana verdiğini de önce bir düşünceye daldım çünkü bilmiyordum nasıl bir şey geldiğini.Büyüklerime danıştım ve farklı farklı tarifler aldım.Gülkurusunun sütlüsünü ,salçalısını pirinç ,bulgurlu ben kendi damak tadıma göre biraz eklemeler yaptım..Ablacığım kabaksız pişirdiğini söyledi ama ben icin de kabak dahada lezzetli olacağını düşünerek kabak ekledim :) Bu yemeğimiz göre olarak Kırşehir Ömerhacılı kasabasına aittir yaz günlerinde kış aylarında pişirilen enfes bir yemek özelliklede bu yemeye yufkayla yerler.. Gülkurusu yemeyi olurda yufkasız olur mu tabiki olmaz :)
yemeğim piştikten sonra üşenmeden yarım kilo hamur yorup yufka da yaptım yanında sarmısaklı yoğurt la servis yaptım ve çocuklarım anne bu nasıl bir pilav dediler ilk defa yedikleri için biraz farklı geldi artık bize lütfen anneciğim sık sık bu yemekten pişir dediler :)
Aslında ben çocuklarımın yemeyeceğimi düşünmüştüm ama o kadar çok sevdiler ki ben bile şaşırdım tanımayanlar bilmeyenler denemesini çok isterim sizde bu farkı göreceksiniz lezzeti damağınızda kalacakdır :)
Yapanlara afiyet olsun ve kolay gelsin
Kabak gülü kurusu yemeği / Gül pilavı
Malzemeleri
Bir adet kabak
Bir adet olgun domates
Bir adet sivri biber
Bir çorba kasesi dolusu bulgur
Bir yemek taba dolusu kabak gülü kurusu
İki yemek kaşıgı domates salçası
İki yemek kaşı tereyağı
Bir yemek kaşıı ayçiçek yağ
Yeterince tuz ve arzuya göre acı pul biber
İki çorba kasesi dolusu kaynar su ( Bulgur kasesini kullandım)
Üzeri için sarmısaklı yoğurt
Yapılışı
Gül kurusunu kaynar suda 5 dakika ıslıyoruz ve şişmesine bekliyoruz soğuk sudan geçirip bir kenara alıyoruz.Uygun bir tencereye yağımızı ekleyip eritiyoruz içine salçamızı ,doğradığımız domates ve bulguru ekleyip kavuruyoruz.Soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğruyoruz ve bulgura ekliyoruz gülkurusu soğuk sudan geçirip onu da ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak 3 dakika hayırlı ateşte çeviriyoruz .Tuzunu bir birini suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp ilk evvel harlı ateşte Ve daha sonra orta hararetle yemeğimiz Bulgurlar şişene kadar pişiriyoruz.Ben biraz sulu sevdiğim için fazla suyunu çektirmeden ocaktan alıyorum.Servis yaparken sarmısaklı yoğurt döküp yufka eşliğinde afiyetle yiyoruz yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun diyorum
No Comment to " KABAK GÜLÜ KURUSU YEMEĞİ /GÜL PILAVI "