Scroll To Top
Blogger tarafından desteklenmektedir.

ŞAMBALI TATLISI TARİFİ


Tatlı dediğimizde işte bu tatlıyı deneyin derim...Yemeğin arkasına çay eşliğinde harika bir tat arkadaslar ;) Revani , yoğurt tatlısı ama özellikle de şambalı tatlısı fazgeçilmezimdir ;) 

TARİF İÇIN EMINE GÖKMEN KORÇAK ABLAMA TEŞEKKÜR EDERİM  ♥









Şambali 


malzemeler: 

500 gr.+3 yemek kaşığı irmik(toplam 3 tepeli su bardağı irmik),

3 yemek kaşığı sütü,1,5 su bardağına tamamlayacak şekilde,koyu kıvamlı olmayan,tatlı yoğurt,

(kullandığınız yoğurt koyu kıvamlı ise,yarım bardağını süt,1 bardağını yoğurt olarak da kullanabilirsiniz) 
1 su bardağı toz şeker,

1'er çay kaşığı karbonat ve vanilya,

karbonatın üzerine sıkmak için 2-3 damla limon suyu,

tatlının üzeri için:

100 gr.iç kabukları da soyulmuş yer fıstığı,

tepsiyi yağlamak için zeytinyağı(tereyağı da olabilir),

şurup malzemeleri:

3 su bardağından biraz fazla toz şeker,

3 su bardağından daha az su,

bir fiske tuz,

1 çay kaşığından fazla limon suyu veya serçe parmak kalınlığında bir dilim limon,

ŞAMBALI NASIL HAZIRLANIR?

uygun bir kaba,irmik,yoğurt,şeker,vanilya konulur,karbonat en son konulup üzerine bir kaç damla limon suyu damlatılır,

bütün malzeme kaşıkla çok iyi karıştırılır,hamur,kek hamurundan daha katı, koyu kıvamlı bir hamur olmalı,

dikdörtgen borcam tepsiyi yağlayıp,tepsiye hamur dökülür,

kaşıkla hamur tepsinin her tarafına eşit olarak yayılır,üzerine eşit aralıklarla fıstıklar döşenir,hafifçe fıstıkların üzerine bastırılıp hamura yapışması sağlanır,fazla bastırmayın!
ben,pişerken fıstıklar da yukarı çıkar diye fazla bastırdım,tam tersi oldu,
fıstıkların çoğu gömüldü 

tepsi soğuk fırına sürülür,170 dereceye ayarlanan fırında tatlı,pişmeye bırakılır, 

şurup,kaynamaya başladıktan sonra,altı biraz kısılıp,25 dak.kadar kaynatılır,beklemeye alınır,
170 derecede tatlı pişmeye devam ederken,fırına konulduktan,yarım saat sonra ısı 150 dereceye düşürülüp tatlı,toplamda en az bir saat altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir,

fırınınıza göre bu süre daha uzun da olabilir, 

iyice kızarıp pişen tatlı,fırından alınıp üzerine ilk kaynarlığı geçmiş,ancak sıcak olan şurup dökülür,en az 4-5 saat bekleyen şambalı,dikdörtgen dilimler halinde kesilir,bekledikçe tadı oturan ve lezzeti artan,tatlımız artık yenmeye hazırdır,afiyet olsun.




PAYLAŞ:

No Comment to " ŞAMBALI TATLISI TARİFİ "