Scroll To Top
Son Yazılar
Blogger tarafından desteklenmektedir.

TENEKE DE TAVUK NASIL YAPILIR ?

Selamun Aleyküm,
Sizlere tenekede tavuk nasıl yapılır, en ince ayrıntısına kadar anlatacağım..
Hazırlanışı kolay, lakin pişirimi için uygun bir mekan olması gerekiyor. 






















Tüm tavuk ile de yapılır ama kişi adedi kadar but alınıp yapılırsa daha adil bir taksimat olur. 
Sosunun hazırlanışı:
Butların adedine yeteri kadar biber salçası,
sarımsak( ezilmiş olacak)
Kekik ( zahter)
Karabiber
Kimyon (az miktarda)
Yoğurt ( yeteri kadar)
Bunları iyice karıştırıp kıvamı kolay sürülebilir hale getirilir.
Ve bu sosu butlara tek tek iyice sürülür.
Bu butları resimde görüldüğü gibi aparata şişe takılır.( bu aparatın altı yuvarlak olduğu için tepside rahat durur)
Tepsinin içine küçük boy soğanlar soyulup tüm olarak ve patateslerde üçe veya dörde bölünerek soğanla beraber konur.

Daha sonra alüminyum folyoyu alt kısmı bir defa sarılır.ateş üst kısımlara daha fazla nüfuz ettiği için üst kısmına yarıya kadar gelecek şekilde üç parça folyo sarılır..

Hazırlanan bu butlar altındaki sebzelerin bulunduğu küçük tepsi ile uygun mekana konur ve üzeri komple kapanmak şartı ile tenekeyle kapanır...içine duman sinmesin diye tenekenin yere gelen kısımları toprak veya kül ile kapatılır.
Tenekenin dört bir etrafı önce ince ve kolay yanacak yakacaklarla donatılıp yakılır ve ardından soba da yanan odunlarla desteklenerek fazla alevli olmayacak şekilde 1 buçuk ila 2 saat arasında yakılır...ilk 20 dakikadan sonra ateşin fazla alevli olmamasına dikkat edilir...







15 kişilik için 15 adet tavuk budunu 2-3 saat önceden biber salçası,karabiber,sarımsak,kimyon ve zahter karışımı ile terbiye edip bekletin..

Yapımı, hazırlanışı belki zorunuza gidebilir, lakin o muhteşem lezzeti tatdıktan sonra o zahmete değdiğini göreceksiniz....
Cümlenize afiyet olsun....




~ İsyanlı Sükut ~ Nurgül tarif ve Gülo'nun mutfağına paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür ederim ve devamını beklerim

PAYLAŞ:

No Comment to " TENEKE DE TAVUK NASIL YAPILIR ? "