Scroll To Top
Son Yazılar
Blogger tarafından desteklenmektedir.

BULGURLU YAPRAK SARMASI TARIFI ( KIRŞEHIR )

Değerli takipçilerim sizlere yine yöremiz kırşehir den bulgurlu yaprak sarmasını paylaşmak istedim.Her yörenin ayrı sarması olur .Mesela samsunda yeşil mercimekli  ,bulgurlu sararlar.Karadeniz piriçli sade sarar..Yada doğuda kıymalı sararlar  .
Kırşehirde bulgurlu ve yanında yufkası olur dürüm yapılır ;)  Hoşaf yada ayranı olur missss gibi de olur hani  :))))) Eşim de etli budlu bi yekek yap hatun dedigin de aklıma ilk gelen yaprak üstü et geldi aklıma .Hemen tarife geçelim haydiii hepinize hayırlı hafta sonu diliyorum arkadaşlar  :)




Bulgurlu yaprak sarması



























* miktara göre salamura yaprak



* Gerekli malzemelerimiz


* 200 ml büyüklüğun de 1 bardak dolusu bulgur

* 300 g kuşbası et yada kemikli et sizin arzunuza kalmış


*  1 baş büyük kurusoğan

* 1 adet yesil sivri biber

* 1 adet büyük domates

* 1 çay bardağı zeytinyağ

* 2 yemek kasığı tereyağ

* 2 yeme k dolusu domates salçası

* 200 ml sicak su



yeterince tuz  ,acı kırmızı pul biber

-sosu için-

üzerini kapatacak kadar su

2 yemek k tereyağ

tuz ,biber


Yapılışı
*********


Etimizi pilavlık derin bir tenceremize tabanına dizelim .Biraz tuz serpelim kenara alalım.
Sıvı yağ tereyağ ayrı bir kaba mesla tavaya alın eriyince yemeklik doğranmış domates ,biber ,soğan 3 dakika harlı ateste kavurup bulguru ,salçayı,tuzu ,biberi  ekleyip 5 dakika kavurup suyunu dökelim ve orta ayarda suyunu çekene kadar kavuralım.Salamura yaprak tuzlu olur 1 saat aralıklı 5 defa suya ıslayıp suyunu degistirmek gerekiyor çok önemli .
Soğumuş olan yaprak içimizi tatlı kaşık ile 1 kasik yaprağımızı sarıyoruz .Ben 3 kat sardım.
Üzerine sosumuzu hazırlayalım..
Yağı eritin salçayı ekleyip kokusu gelene kadar kavurun ve sicak su ,tuzu biberi serpin bir tasım kaynatıp yaprağın üzeri kapanana kadar ilave edin sosu .
Önce harlı ateste kaynamaya başlayınca ocağınızın altını kısık ayara getirin kapağı kapalı vaziyette 1.5 saat pisirin ..Suyu çekince hazır demektir.
Pişen sarmamizin üzerine büyükçe bir tabak yada tepsi kapatın ters çevirin.Üzerine kıyılmış maydanoz,nane ,dereotu yada taze soğanla servis edin.
Afiyet olsun..










PAYLAŞ:

No Comment to " BULGURLU YAPRAK SARMASI TARIFI ( KIRŞEHIR ) "